Kinderschoenen

Een goede kinderschoen is van belang voor de groei en ontwikkeling van de voeten van het kind. Schoenen bieden ondersteuning. Wat zijn kinderschoenen eigenlijk? En waarop moet worden gelet bij het kopen van een kinderschoen?

Kinderschoenen zijn qua pasvorm, zool en materiaal aangepast op de voeten van het kind. De voeten
van een kind zijn nog volop in ontwikkeling. De maten verschillen vanaf maat 16 tot maat 35. In
tegenstelling tot volwassenen is de zool van een kinderschoen meer flexibel, zodat de schoen kan
mee bewegen met de voeten van de peuter. Rond de hiel van het kind zal de schoen wat steviger
zitten. De enkel kan op deze manier niet verzwikken en de voet blijft op zijn plaats.

Kinderschoenen zijn qua pasvorm, zool en materiaal aangepast op de voeten van het kind. De voeten van een kind zijn nog volop in ontwikkeling. De maten verschillen vanaf maat 16 tot maat 35. In tegenstelling tot volwassenen is de zool van een kinderschoen meer flexibel, zodat de schoen kan mee bewegen met de voeten van de peuter. Rond de hiel van het kind zal de schoen wat steviger zitten. De enkel kan op deze manier niet verzwikken en de voet blijft op zijn plaats.

Wanneer het kind tussen de 2 en de 3 jaar is dan zullen de kindervoeten flink groeien. Dit kan wel zo’n twee tot drie schoenmaten zijn. De vorm en buigzaamheid van de voet zal veranderen in deze tijd.

Doordat de voeten van kinderen zo snel groeien, zullen de kinderen vaak nieuwe schoenen nodig
hebben. Er worden diverse kinderschoenen ontworpen en verkocht, maar waar moet op worden gelet bij het kopen van een kinderschoen? Hier een aantal tips:

1. Kijk de schoenmaat voortdurend na.

De peuter zal niet snel uit zichzelf aangeven dat de schoen te klein is. Zorg dat de schoen voortdurend wordt nagekeken, zodat de peuter niet in een te kleine schoen loopt.

2. Ondersteunende schoenen.

De voet van een kind moet voldoende ondersteuning krijgen aan de voet. Het kind heeft een stevige schoen nodig.

3 . Zorg voor een flexibele zool.

Wanneer het kind een harde zool krijgt dan kan dit later leiden tot moeilijkheden in de knieën en heupen of platvoeten.

4. Verkies veters boven klittenband.

Hert klittenband zit vaak te los en dit biedt minder ondersteuning. Met veters kunnen de schoenen steviger worden vast gemaakt.

5. Kies voor het passen van schoenen in de middag.

‘s Middags zijn voeten vaak dikker dan ’s ochtends. Om te zorgen dat de schoenen niet gaan knellen is het belangrijk de schoenen ’s middags te kopen om dit te voorkomen.

6. Beweging van de tenen.

Om de looptechniek van het kind te stimuleren zal er genoeg ruimte moeten zitten tussen de rand van de schoen en de grote teen van het kind. Er moet
ongeveer één duim tussen passen.